Kakaowe babeczki z nutą korzenną i suszoną śliwką

Uwielbiam wszelkiego rodzaju muffiny i babeczki, stąd kolejna propozycja trochę mniej słodka. Zamiast ksylitolu i miodu można użyć cukru jeśli ktoś woli bardziej kaloryczną i słodszą wersję;)

Składniki:
260 g mąki pszennej,
50 g ksylitolu,
1 łyżka miodu,
szczypta soli,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki kakao,
2 łyżeczki przyprawy do piernika,
12 suszonych śliwek,
1 jajo,
60 ml oleju rzepakowego,
200 ml mleka.


Mąkę przesiać, dodać do niej proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika, ksylitol i sól. Wszystko razem wymieszać. W drugiej miseczce roztrzepać jajko, dodać olej, miód i mleko, wymieszać. Suszone śliwki posiekać na mniejsze kawałki. 
Do produktów mokrych stopniowo dodawać sypkie i mieszać do połączenia się składników. Na koniec wrzucić pokrojone śliwki i wymieszać. Piec w temp 190 stopni, przez około 25 minut. Z porcji wychodzi ok 12 babeczek.

Komentarze

Popularne posty