Razowe muffiny z owocami i płatkami owsianymi


Prawie fit muffiny;) na pewno zdrowsze niż standardowe. W sam raz do pracy lub na przekąskę. U mnie szklanka ma 250 ml.



Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki razowej,
  • 0,5 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1 szklanka mleka,
  • 0,5 szklanki cukru brązowego,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 0,75 szklanki płatków owsianych górskich,
  • 2 średnie jaja,
  • owoce wg uznania, u mnie mrożona czarna porzeczka. 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C na obieg górny i dolny. Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. W drugiej roztrzepać jajka, dodać mleko i olej, wymieszać. Wszystkie mokre i suche składniki połączyć i porządnie wymieszać. Masę przelać do papilotek, lub silikonowych foremek na 3/4 wysokości. Na wierzch każdej ułożyć owoce i lekko docisnąć (można również dodać różne bakalie). Piec przez około 25 minut, sprawdzić patyczkiem czy są upieczone w środku. Powinno wyjść około 20 sztuk ;) Smacznego.


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty