Prosty gulasz pomidorowy

Gulasz pomidorowy jednogarnkowy, który jest łatwy do zrobienia i przede wszystkim szybki, nie trzeba pół dnia stać przy garach. Pyszny latem i zimą. Często brałam go do pracy w pojemniczku, jest syty i można go jeść z kaszą, ryżem, jak kto lubi.

Składniki na 4-5 porcji:
  • 1 średnia cebula,
  • 2 średnie marchewki,
  • kilka pieczarek,
  • 20 dkg mięsa mielonego,
  • puszka fasoli czerwonej,
  • 1 papryka czerwona,
  • 2 puszki pomidorów krojonych,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz, tymianek, 
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • szczypta przyprawy chilli.

Cebulkę siekam drobno i przesmażam na oliwie w woku. Kiedy jest zeszklona dodaję marchew startą na tarce na dużych oczkach. Smażę około 10 minut. Marchew powinna zmięknąć, wtedy dodaje pokrojone pieczarki. Dodaję mięsko i znowu smażę kilka minut. Pieczarki i mięso powinny być przesmażone po kilku minutach, wtedy dodaję posiekaną drobno paprykę i czekam aż się zeszkli. 


Fasolę czerwoną przepłukuję w zimnej wodzie i odcedzam. Kiedy warzywka będą miękkie wlewam obydwie puszki pomidorów i przyprawiam, dodaję fasolę i smażę wszystko razem jeszcze około 10 minut.


Komentarze

Popularne posty