Prosty gulasz pomidorowy
Gulasz pomidorowy jednogarnkowy, który jest łatwy do zrobienia i przede wszystkim szybki, nie trzeba pół dnia stać przy garach. Pyszny latem i zimą. Często brałam go do pracy w pojemniczku, jest syty i można go jeść z kaszą, ryżem, jak kto lubi.
Składniki na 4-5 porcji:
- 1 średnia cebula,
- 2 średnie marchewki,
- kilka pieczarek,
- 20 dkg mięsa mielonego,
- puszka fasoli czerwonej,
- 1 papryka czerwona,
- 2 puszki pomidorów krojonych,
- 2 łyżki oliwy,
- sól, pieprz, tymianek,
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
- szczypta przyprawy chilli.
Cebulkę siekam drobno i przesmażam na oliwie w woku. Kiedy jest zeszklona dodaję marchew startą na tarce na dużych oczkach. Smażę około 10 minut. Marchew powinna zmięknąć, wtedy dodaje pokrojone pieczarki. Dodaję mięsko i znowu smażę kilka minut. Pieczarki i mięso powinny być przesmażone po kilku minutach, wtedy dodaję posiekaną drobno paprykę i czekam aż się zeszkli.
Fasolę czerwoną przepłukuję w zimnej wodzie i odcedzam. Kiedy warzywka będą miękkie wlewam obydwie puszki pomidorów i przyprawiam, dodaję fasolę i smażę wszystko razem jeszcze około 10 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz