Kotlety jajeczno - jaglane z sosem pieczarkowym




Z braku pomysłu na obiad i braku chęci na zakupy wyszły kotleciki postne jajeczno - jaglane z sosem pieczarkowym :)

Składniki na kotlety: 
4 jajka,
3 szt. pieczarek,
0,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
4 łyżki bułki tartej,
2 łyżki posiekanego koperku,
0,5 łyżeczki papryki słodkiej,
5 dkg startego sera żółtego,
olej do smażenia,
sól,
pieprz.

Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie i studzimy. 3 jajka gotujemy na twardo. Siekamy drobno koperek, ugotowane jajka i 3 pieczarki (jeśli są małe). Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy jajko (nieugotowane), bułkę tartą, starty ser żółty i przyprawy. Lepimy kotlety, tak jak mielone i obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki na złoty kolor.

Składniki na sos:
1 średnia cebula,
20 dkg pieczarek,
sól,
pieprz,
3/4 szkl. wody,
1 łyżeczka mąki pszennej,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
szczypta cukru.



Cebulę siekamy drobno i szklimy. Pieczarki kroimy na duże kawałki, dodajemy do cebuli i smażymy do momentu aż woda odparuje. Pieczarki przerzucamy do rondelka i zalewam wodą, chwilę gotujemy. Do jogurtu dodajemy trochę sosu z pieczarek i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy mąkę, i taką mieszanką zaprawiamy sos. Gotujemy chwilę, do zgęstnienia. Sosem z pieczarkami polewamy kotlety.

U mnie podane z kaszą kuskus i gotowaną marchewką. Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty