Muffiny z marchewką i orzechami


Składniki:
1 szklanka mąki pszennej,
2 łyżki otrębów owsianych,
0,5 szklanki cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 marchewki starte na małych oczkach,
0,5 łyżeczki sodki,
0,5 łyżeczki cynamonu,
2 jaja,
orzechy włoskie,
skórka z kandyzowanej pomarańczy,
1/3 szklanki oleju,
szczypta soli.

Piekarnik nagrzewamy z obiegiem górnym i dolnym do 180 stopni. Mąkę, otręby, sodkę, sól, proszek do pieczenia, cynamon mieszamy w jednej misce. W drugiej roztrzepujemy jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i marchew. Cały czas mieszając dajemy sypkie składniki. Wszystko mieszamy dokładnie. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową i orzechy włoskie (nie siekałam ich drobno). Papilotki napełniamy do 2/3 wysokości, wyjdzie około 14-15 muffinek. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 25 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy się dopiekły. Moje wyszły mięciutkie i puszyste:)


Komentarze

Popularne posty