Produkty spożywcze, które zawsze mam w kuchni
Staram się nie kupować jedzenia na zapas, planuję i zapisuję wydatki. Ale zawsze mam w kuchni podstawowe produkty spożywcze na szybki obiad, lub deser. Coś co w sytuacji awaryjnej mnie poratuje:).
Na deser
Na deser
- galaretki,
- jogurt naturalny,
- owoce mrożone,
- różne bakalie (orzechy, daktyle, rodzynki, wiórki kokosowe itp.),
- kakao,
- kasza jaglana,
- miód,
- dżem,
- mleko.
Z tego co powyżej, można zrobić koktajle, smoothie, deserki w pucharkach (galaretka z owocami, galaretkę z jogurtem), musy, jogurty z bakaliami, kakaem i owocowym musem, kokoski z kaszy jaglanej. Do wyboru do koloru:)
Obiadowe:
- Mąka,
- drożdże (przeważnie suche),
- jakiś makaron,
- ryż lub kasza,
- puszki (pomidory, fasola, kukurydza lub groszek),
- szpinak mrożony,
- soczewica,
- ser feta.
Z kilku składników można wyczarować fantastyczne i szybkie dania, niekoniecznie najzdrowsze;) Ale w razie czego, można na szybko zrobić pizzę z różnymi dodatkami lub ze szpinakiem i fetą, zapiekankę makaronowo - warzywną, makaron z sosem, zupę warzywną i zupę krem (dodając inne warzywka i przyprawy, ale to przeważnie jest), zapiekankę warzywną z ryżem czy z kaszą. Przy kilku składnikach mamy dość dużo opcji do wyboru.
A Wy pochwalcie się jakie macie standardowe składniki, bez których nie da się funkcjonować w kryzysowej sytuacji.
Komentarze
Prześlij komentarz