Zdrowy deser: kulki kakaowo - kokosowe z kaszy jaglanej bez pieczenia


Jeden z deserów, po którym nie mam wyrzutów sumienia, a zaspokaja głód na słodkie:)

Składniki:
0,5 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej,
2 łyżki miodu,
0,5 szkl. wiórków kokosowych,
3 łyżki otrębów owsianych,
2 łyżki kakao.

Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, można ją również ugotować w mleku. Przerzucamy ją do miseczki, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Kiedy kasza jest już zimna, dodajemy miód, wiórki kokosowe, otręby owsiane i kakao. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Masa musi się dobrze lepić do siebie, jeśli jest zbyt klejąca można dodać więcej wiórków lub otrębów. Z otrzymanej masy robimy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy we wiórkach. Gotowe kulki wkładami na kilka godzin do lodówki.

Komentarze

Popularne posty