Zapiekanka mięsno-makaronowa

Dawno już nie robiłam żadnej zapiekanki więc dziś jest na obiadek:) Szybka, łatwa i przede wszystkim smaczna duża porcja na 2-3 dni.

Składniki:
400 gram makaronu (mogą byś świderki, muszelki, co kto lubi),
400 gram mięsa mielonego,
duża cebula,
dwie marchewki,
1 czerwona papryka,
puszka zielonego groszku,
oliwa do smażenia,
dwie łyżki posiekanej pietruszki,
10 dkg sera żółtego,
słoiczek domowego przecieru pomidorowego,
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra.

Makaron gotuję trochę krócej niż jest to wskazane na opakowaniu.
Cebulę siekam drobno i podsmażam w woku, dodaję startą na grubych oczkach tarce marchew. Podlewam wodą i smażę do momentu aż marchewka zmięknie. Dodaję mięsko mielone i lekko podsmażam. Dokładam posiekana drobno paprykę i wszystko smażę jeszcze kilka minut. Dolewam przecieru pomidorowego, groszek odcedzam. Smażę chwilę, dodaję groszek zielony. przyprawiam wg uznania. Wszystko mieszam i smażę aż nadmiar płynu odparuje.
Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach. Przygotowuję spore naczynie żaroodporne (u mnie 5 l), smaruję je w środku masłem i wsypuję połowę ugotowanego makaronu. Polewam sosem mięsnym z patelni, wykładam resztę makaronu i znów polewam resztą sosu. Całość posypuję startym serem i posiekana pietruszką. Przykrywam wierzch zapiekanki. Zapiekam ok 30 min w 170 stopniach.


Komentarze

Popularne posty