Zupa meksykańska po mojemu
Składniki:
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1/4 małego selera,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- pieprz w ziarnkach,
- 40 dkg mięsa mielonego z szynki,
- 1 zielona papryka,
- puszka kukurydzy,
- puszka fasoli czerwonej,
- 1 cebula czerwona,
- 1 puszka pomidorów bez skórki,
- 4 ząbki czosnku,
- sól, pieprz, papryka ostra, bazylia.
Marchewki, seler i pietruszkę kroimy w drobną kostkę, zalewamy 1,5 litra wody. Gotujemy z liściem laurowym, pieprzem i zielem angielskim do miękkości. Cebule i czosnek siekamy drobno i smażymy na oliwie. Dodajemy mięso, podlewamy ugotowanym bulionem i smażymy około 5 minut. Umyta paprykę kroimy i oczyszczamy, dodajemy na patelnię. Fasolę i kukurydzę odcedzamy, podsmażamy z reszta na patelni. Na koniec dodajemy pomidory w puszce, bazylię i smażymy aż płyn odparuje. Z bulionu wyławiamy liść laurowy i ziele angielskie, przekładamy do niego zawartość patelni i gotujemy jeszcze kilka minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.
Komentarze
Prześlij komentarz